Kweekperiode

De rui periode is voorbij. Hopelijk is de zorg in deze periode goed genoeg geweest. Ik zag onlangs de duiven van een liefhebber die zijn duiven alleen zuivering had gegeven omdat hij ze in de ruiperiode niet te vet wilde hebben. De veren waren er naar. Maar goed er mankeerde aan die duiven wel meer.  Het verenkleed zag er in ieder geval niet bepaald top uit. De ruiperiode is en blijft een periode waarin men de duiven rijkelijk moet voorzien van goed eiwit om de opbouw van de veren te optimaliseren.

In de kweekperiode wil men de vruchtbaarheid zo hoog mogelijk zien te krijgen. Daartoe geeft men dan ook tarwekiem olie vanwege het hoge gehalte aan vitamine E. Dit is aan te bevelen. Overigens bevatten producten die natuurlijke vitamine E bevatten meer soorten vitamine E dan de kunstmatige producten met vitamine E. Deze bevatten doorgaans slechts één variant van de tocoferolen. Hierdoor kan er ondanks alle goede bedoelingen een relatief te kort aan andere vormen van vitamine E ontstaan. Ongewenst. Dus kies bij het geven van vitamine E preparaten voor een natuurlijke variant. Tarwekiemolie is dan een goede keus.

Een bevriende duivenmelker vroeg me vandaag of ik niet op hele korte termijn een nieuwsbrief wilde wijden aan het fenomeen One eye cold.
Volgens hem hadden veel liefhebbers in zijn omgeving met deze problemen te kampen. Volgens hem gingen er allerlei verhalen rond die de kern mistten. Daarom zullen we in deze nieuwsbrief dus aandacht hieraan besteden. De nieuwsbrief over de kweek die ik had willen schrijven houdt U dan nog even te goed tot de volgende keer.

De One eye cold is van oudsher een andere benaming voor de zuivere Ornithose. Zuivere Ornithose wordt veroorzaakt door Chlamydia psittaci. Deze bacterie is dus onder andere verantwoordelijk voor problemen van de voorste luchtwegen waaronder een aantal gevallen die we One eye cold noemen. Deze Chlamydia kan ook bij mensen problemen veroorzaken. Het betreft dus een zoönose. Bij mensen kan zich een ernstige longontsteking ontwikkelen. In de praktijk valt dit overigens wel mee. Maar mensen met een verminderde weerstand doen er goed aan met dit gegeven toch terdege rekening te houden. Zuivere Ornithose zien we overigens niet veel.